Hindistan Cevizi Yağı Sabunu ve Faydaları

Hindistan Cevizi ( Cocos Nucifera) palmiyegiller familyasına ait anavatanı Güneydoğu Asya olan bir ağaçtan elde edilen yenilenebilir sert kabuklu meyvesidir. Genel itibari ile gıda olarak tüketildiği bilinse de bunun yanı sıra kozmetik ve tekstil sektöründe de oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Tropikal bir meyve olan Hindistan cevizinin birçok hali ile insan sağlığına olan faydaları oldukça bilinmektedir. Hindistan cevizi meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra yemeklerde ve kozmetikte kullanılmak üzere yağı elde edilir. Peki bu yağ nasıl elde edilir nerelerde ne amaçlarla kullanılır faydaları nelerdir gibi birçok sorunun yanıtını aşağıda ki yazımızda bulabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Elde Edilir?

Genel itibari ile tüm dünya da makbul ‘en iyisi’ olarak bilinen Hindistan cevizi yağı soğuk sıkım olanıdır. Ancak bu soğuk sıkım Hindistan cevizi yağının da aslında belli başlı kriterleri bulunmaktadır. Ülkemizde, organik adı altında tüketilen yağların büyük bir kısmı aslında kopradan elde edilmektedir. Kopra ise Hindistan cevizi dalından toplandıktan sonra iç kısmı yani beyaz kısmı yaklaşık olarak 80C’lik fırınlarda kurutularak ya da eski usul köylülerin yerlere serdikleri kumaşların üzerinde kurutularak elde edildiği ham haline denilir. Bu kopralar anavatanlarından farklı ülkelere ulaştırılarak ya da anavatanlarından fark etmeksizin soğuk sıkım makinalarından geçirilir ve soğuk sıkım Hindistan cevizi yağı elde edilir. Ancak burada asıl olması gereken hali ise, dalından toplanan Hindistan cevizlerinin yaklaşık olarak 2 ile 6 saat arasında soğuk sıkım yapılarak  şişelenip hızlıca kapaklarının kapatılması olmalıdır. Bir Hindistan cevizinin ham hali tam anlamı ile doğal aroma ve faydalarından kayıp yaşamaması naturel kalabilmesi için ortala 26 C sıcaklığın üzerine çıkmaması gerekmektedir. Ne yazık ki artan maliyetler üretim yoğunluğu işgücü devreye girdiğinde bu kalitede ki yağı bulmakta zorlanabiliyoruz.

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları Nelerdir?

Genel itibari ile diğer trans yağlar ile kıyaslandığında oldukça sağlıklı bir yağ asididir. Orta zincirli yağ asitleri (MCFA) içeren Hindistan cevizi yağının faydalarına bakacak olursak genel olarak aslında aşağıda ki maddeleri sıralayabiliriz.

  • Hem sağlıklı hem de doğal bir makyaj temizleyicidir.
  • Ağız sağlığı için oldukça faydalıdır.
  • Her gece yatmadan önce küçük bir pamuk yardımı ile göz altlarınıza uygulayacağınız Hindistan cevizi yağı göz altı torbalarını ve ince çizgilerinizi yok etmekte oldukça etkili olacaktır.
  • Cildinizde oluşacak kilo alıp vermeye bağlı çatlakların oluşumunda ve iyileşmesinde oldukça büyük rolü olduğunu bir süre kullandıktan sonra sizde fark edeceksiniz.
  • Saçlarınıza sürüp yaklaşık 15 dakika bekledikten sonra ılık suyla durulayıp kuruttuğunuz saçlarınızdaki ipeksi yumuşaklık ve parlaklığı hemen fark edebileceksiniz.
  • Cildi yenileyici özelliği ile birazcık şekerle karıştırıp peeling olarak da kullanabilirsiniz. Bu uygulama cildinizi ölü derilerden arındıracaktır.
  • Doğal bir deodorant olarak da kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi yağının içerisinde bulunan laurik asitler, kötü kokuların oluşumunu oldukça engellemektedir.
  • Ciltteki lekeleri onararak capcanlı bir görünüme sahip olabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı Sabununun Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağından elde edilen bu sabunu günlük rutinimizde ellerimizi yıkamak için ya da cilt temizliğinde, vücut temizliğinde bebeklerden yaşlılara kadar herkesin gönül rahatlığı ile kullanabileceği doğal bir sabun türüdür.

  • İçerisinde bulunan yüksek orandaki mineral ve besin değerleri sayesinde cildin yağ dengesini sağlar, parlaklığını artırır.
  • Düzenli kullanımda cildi ölü hücrelerden arındırır gözenekleri açar ve derinlemesine bir temizlik sağlar.
  • Ciltte oluşan akne, sivilce, güneş lekesi, siyah nokta gibi oluşumları tedavi etmenin yanı sıra oluşumlarını da engeller.
  • Alerjik cilt problemlerinin giderilmesine fayda sağlar.
  • Eklem ve kas ağrılarına, romatizmaya karşı kullanılabilinir.
  • Fiziksel yorgunluğu giderici etkiye sahiptir.
  • Kepeğe karşı etkili çözümdür.
  • Yaşlanmanın gecikmesinde etkin rol oynamaktadır.

Birçok mucizevi meyvede olduğu gibi hindistan cevizi tüketiminde de dikkat etmemiz gereken en temel kural ise %100 doğal olduğu herhangi bir katkı maddesi içermediği sürece gönül rahatlığı ile hayatımızın birçok alanında kullanabileceğimiz muhteşem bir ürün olduğunu unutmayalım.

Yukarı Git
İLETİŞİME GEÇİN